Podologie Dommelen

U bevindt zich hier:Home > Waar heeft u last? > Voorzijde voet > Klachten bij een Hallux limitus/rigidus

Klachten bij een Hallux limitus/rigidus

Je kunt je grote teen niet goed bewegen. Het gewricht lijkt te verstijven. Lopen, sporten, wandelen en traplopen kan daardoor pijnlijk zijn. Mogelijk zijn het voortekenen die wijzen op hallux limitus. Vaak komt de meeste pijn van een knobbel aan de bovenkant van de voet bij het grote teengewricht. [Rigudus betekent stijf | limitus betekent beperkt]

Oorzaak hallux limitus en hallux rigidus

hallux rigidus podoloogHallux rigidus is een stijve grote teen.
Slijtage van het kraakbeenoppervlak is de belangrijkste oorzaak van hallux limitus.
Normaal zorgt kraakbeen tussen de botjes dat ze soepel bewegen. Wanneer het kraakbeen langzaam verdunt, ontstaat er wrijving. Het teengewricht zal daarop reageren met botaangroei. Maar daardoor vermindert de beweeglijkheid en het teengewricht gaat verstijven. Belangrijkste oorzaak is artrose. Beschadiging van het teengewricht gebeurt ook vaak door overbelasting bij sporten als voetbal, hardlopen en hockey. Maar meestal treden klachten op na het vijftigste levensjaar. Hallux limitus kan ook het gevolg zijn van reuma of een ongeval. Bij een dreigende beperking spreken we van hallux limitus. Bij hallux rigidus is de grote teen totaal verstijfd.

Wat zijn de gevolgen van een Hallux limitus/rigidus?

Een beginnende hallux limitus negeren is niet verstandig. Het kan namelijk het voorstadium zijn van hallux rigidus. In die situatie is het kraakbeen compleet verdwenen en het gewricht van de grote teen helemaal verstijfd. Hallux limitus en hallux rigidus komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

Wat kun je doen bij een Hallux limitus/rigidus?

zoolaanpassing hallux rigidusPijn en stijfheid van de grote teen maken het afwikkelen van de voet niet gemakkelijk. Tijdens lopen en staan wordt -vaak ongemerkt- bij hallux limitus de grote teen vaak geheel ontzien. Lopen gebeurt dan steeds meer over de buitenkant van de voet. Dit kan ook gevolgen hebben voor enkel/knie/heup/bekken/wervelkolom. In schoenen met een stugge, dikke rubberen zool heeft de grote teen minder te verduren. Dit zou dus kunnen helpen. Een mogelijke oplossing is om je bestaande schoenen te laten voorzien van een zogenaamde afwikkelmogelijkheid. Soms is het voldoen met een zoolaanpassing die de afwikkeling begeleid. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd eerst de huisarts.

Tip bij een Hallux limitus/rigidus
  • Wandelschoenen en sommige hardloopschoenen hebben zo’n prima afwikkeling van de voet dat ze direct bepaalde klachten kunnen verlichten

terug naar klachten voorzijde


Last edited:

Contact

Bergstraat 45
5551 AW  Valkenswaard
T 040 2018269
E info@praktijkdommelen.nl

Beschikbaarheid podologie:
Dinsdag 8:00 - 18:00
Woensdag 8:00 - 16:00
Donderdag    8:00 - 18:00
Openbaar Vervoer:

Bus bus 318

Parkeren:

Gratis parkeren voor de deur

KvK:

70540551  |  Praktijk Zeijen

Vergoedingen

Zorgverzekeraars vergoeden in het algemeen de podologie goed vanuit de aanvullende verzekering.

Kijk het na in uw polis of vraag het aan ons.

Voor polisvoorwaarden kijk op de website van www.loop.nl

Volledige Inhoud Website

sitemap  Wilt u de gehele inhoudopgave zien? klik dan HIER

CMS: CMSimple_XH | Basis ontwerp: ge-webdesign.de | Inloggen

nach oben